Online tréning

Szeretettel köszöntünk a Társteremtő nap utáni első újrakapcsolódásunk alkalmával. Ma kezdetét veszi  online tréningünk, mely során négy héten át, heti 6 alkalommal (hétfőtől-szombatig) egy-egy témát tekintünk majd át közösen, a honlapunk oldalain keresztül. A hetedik napon megpihenünk, és egy webszeminárium keretében beszéljük meg a felmerült kérdéseket, osztjuk meg a tapasztalatainkat egymással. Ha az időbeosztásod engedi, érdemes reggelente, akár mindjárt ébredés után átolvasnod az aktuális írásunkat, vagy meghallgatnod a  – szándékosan nem túl hosszú – hangüzenetünket. A tapasztalatok szerint így jobban hatnak ránk az hangüzenetben hallható (és a hallgatóban válaszként megfogalmazódó) gondolatok, hiszen így több idejük van dolgozni, formálódni bennünk. Arra kérünk, hogy minden nap foglalkozz kicsit az aznapi leckével. Hagyd magad újból és újból megérintődni általuk, vidd végig a leckék egymásutánjában ezt a folyamatot. Haladj tovább a kíséretünkkel azon az úton, amit elkezdtünk a munkafüzetekkel és lendületbe hoztunk a Társteremtő nappal. Készen állsz? Akkor kezdjünk hozzá!

Célműhely

Ahhoz, hogy a céljaink motiválóan hassanak ránk, dolgozni tudjanak bennünk, és dolgoztassanak bennünket, érdemes velük egy kicsit behatóbban foglalkozni. De hogyan találjuk meg azt a célt, amivel valóban azonosulni tudunk? Hogyan fogalmazzuk meg őket? És hol vannak a buktatók ebben a folyamatban? Ezt a témát járjuk ma körül a célműhelyben tett látogatásunk alkalmával.

Hogyan találod meg azokat a célokat, amelyek valóban motiválni fognak?

A célműhely egy olyan célalkotó, célképző folyamatot takar, melynek során eljuthatsz a valódi célodig, ahhoz, mellyel szívvel-lélekkel azonosulni tudsz, és felébreszti benned azt a belső tüzet és lelkesedést, mely a célod eléréséig röpít. Mielőtt végigkalauzolunk ezen a folyamaton, arra kérünk, nyiss egy tiszta lapot, és elvárások nélkül kezdj bele a mai munkába. Ezzel nyitsz ajtót az új felismerések számára, melyek előbbre visznek. Hiszen lehet, hogy a célműhelyben megtalált célod azonos lesz azzal, amire eddig is gondoltál, de az is előfordulhat, hogy te magad is meglepődsz majd, mert valami egészen másnál horgonyzol le végül.

Az egyik kulcskérdés, amin a sikered múlhat az, hogy milyen célokat tűzöl ki és hogyan találod meg őket.  A célokat ne importáld divatok alapján (másoknak is úgy a jó, biztos nekem is szükségem van rá stb.). Ha te azért szeretnél valamit, mert mások látszólag jól érzik magukat benne, és nem azért mert úgy érzed, hogy neked valóban elemi szükséged rá, akkor az a cél nem fog motiválni arra, hogy tegyél is érte, és valóban haladj felé.

Kérlek, állj meg egy kicsit, és fontold meg, hogy igazából mire vágysz? Olyan célt keress, ami belülről fakad. Olyat, amire neked, személy szerint van elemi szükséged. Tedd fel magadnak a kérdést: Mire van valójában szükségem ahhoz, hogy igazán jól érezzem magam? Mire vágyom? Adj tiszta lapot magadban annak, hogy milyen válasz bukkan fel tudatod mélyéről. Lehet, hogy ez a cél ismerős lesz, de lehet, hogy meglepetést fog okozni.

Ne cenzúrázz, most csak hagyd, hogy megérkezzen, bármi is az. Lehet, hogy most „csak” egy olyan belső egyensúlyra vágysz, amelyben jól érzed magad a bőrödben,  jól érzed magad a világban, és azt érzed, hogy amit teszel, annak mások számára is haszna van. Érezni szeretnéd, hogy fejlődsz, változol, növekedsz. Meg akarod tapasztalni azt, hogy benne vagy abban az áramlásban, amit flow-nak hívnak? Lehet, hogy az a kérdés most hirtelen a második helyre szorult, hogy ezt egy párkapcsolatban vagy épp anélkül éred el? Megtörténhet ez akkor is, ha eddig úgy érezted, hogy csak egy párkapcsolat vihet tovább. Most fontold meg, hogy tényleg így van-e? Biztos vagy benne, hogy ez az, amit szívvel-lélekkel szeretnél? Vagy szeretnél jobban lenni, és majd csak azután megérezni azt, hogy ezt az örömödet, ezt a jóllétet szeretnéd megosztani mással is? És ha igen, akkor hogyan, milyen módon képzeled ezt el? Alapvető kérdések ezek, és most érkezett el az ideje annak, hogy ezeket tisztázd magadban. Ha jól kérdezel magadban és magadtól, majd figyelsz, megérkezik a válasz.

De a célműhely további önmunkára hív: amikor megkapod a választ, ne fogadd el azonnal, hanem tedd fel magadban a kérdést, hogy: Biztos? Biztos, hogy erre van szükségem? Vagy mondd azt, hogy: Igen. És még mire van szükségem? Vagy mondd azt, hogy: Rendben van. De ahhoz, hogy ezt elérjem, ahhoz mit kell megteremtenem előbb? Szóval: ne elégedj meg az első felbukkanó válasszal, hanem dolgozz kicsit vele, nézz mögé, alá, hogy mi van ott még, mi szükséges hozzá, és így hagyd, hogy lassan – teret engedve a felismeréseknek, amik óhatatlanul érkeznek közben – kirajzolódjon az, hogy igazából mire van szükséged ahhoz, hogy jobban érezd magad a bőrödben, a világban, az életedben, a kapcsolataidban. Minél őszintébb vagy ebben a folyamatban magadhoz, minél szabadabban engeded, hogy ebben a szakaszban érkezzenek a(z) (akár szokatlannak tűnő) gondolatok, annál több esélyed van arra, hogy amik végül megtalálnak, azokkal jól tudj majd dolgozni.

Hogy dolgozunk a céljainkkal?

Ha megtaláltad, mi az, ami felé érdemes tartanod, milyen céllal érdemes dolgoznod, akkor a következő lépés, hogy úgy fogalmazd meg a célodat, hogy az nagyon tiszta, pontos, és téged motiváló legyen.

Nagyon sok múlik a megfogalmazáson. Ha képes vagy konkrétan és tisztán megfogalmazni, hogy mi az, amit el akarsz érni, az úgy hat rád, mint a nagyító gyújtólencséje. Ehhez érdemes a gondolatban már megérkező célt leírni, ránézni, ízlelgetni, nézegetni. Ha szükségesnek érzed, találni hozzá másik megfogalmazást, cserélni benne a szavakat vagy a ragokat. Többször leírni, kimondani. Próbálgatni, hogy melyik az a megfogalmazás, amelyiknél úgy érzed, hogy: Bingo! Ez az! Amíg nem érzed ezt, addig csináld tovább, ne hagyd abba, játssz a szavakkal! A szavak nagyon erősen hatnak ránk, ez a motiváció egyik leglényegesebb hatáseleme, ezért ne sajnáld az időt annak a mondatnak (a célmondatodnak) a megfogalmazására, ami aztán visz téged tovább, ami beindítja a motorokat.

Mire figyelj a célod megfogalmazásánál?

1. Pozitívan fogalmazd meg. Azt az állítást fogalmazd meg, amit szeretnél elérni. (Ne azt, amit szeretnél elkerülni.)

2. A célodat jelen időben fogalmazd meg, úgy, mintha máris teljesült volna.

3. Olyan szavakat használj, amelyek számodra jelentőségteljesek.

Társulj a céloddal

A céljaid keresése is egyfajta társteremtés. Ránézhetsz úgy is a célodra, hogy ő is keres téged. Nemcsak te fogsz dolgozni vele, hanem a célod is fog dolgozni veled és rajtad. Ő a tiéd.Találd meg, találjatok egymásra! Találkozzatok és ismerjétek fel egymásban a nagy Ő-t, a célod és te! És ha megtaláltátok egymást, elindulhat az a közös tervezgetés, hogy lépésről-lépésre hogyan haladhattok tovább. Hova szeretnétek eljutni egy év múlva, három hónap múlva, és most, ennek az online tréningnek a végére. Ha ezt magad elé tűzted, akkor legyen ez a részcél az, amivel egyfajta szövetséget kötsz az elkövetkező négy hétre. Döntsd el, hogy nem telik el olyan nap, hogy ne tennél érte. Nem telik el olyan nap, hogy ne gondolnál rá. Szeress bele a célodba!