Gyuri

Terapeuta, coach, életviteli tanácsadó, négy gyermek és hét unoka (nagy)apja vagyok, a világban egyre inkább terjedő műfaj, a sétáló coaching hazai képviselője. Exemmel, Singer Magdolnával évek óta a válás utáni veszteség feldolgozását támogató csoportok (Válás és újjászületés) terjesztésén dolgozunk, ennek során újra és újra szembesülünk a párkapcsolatok születésének és halálának problematikájával. Többek között ez indított arra, hogy a társ megtalálására vágyók nehézségeit vizsgálva elkezdjek a társteremtés gondolatával és gyakorlatával foglalkozni.

Éltem kapcsolatokban és egyedül, voltam házas és elvált. Amikor azt kérdezik, honnan jövök, mi az alapja annak, hogy mint „homo ambulantes” jelenek meg a világban, elgondolkodom, hogy a pszichoterápiás múltamról beszéljek-e (évekig jártam pszichoanalízisbe Hidas Györgyhöz, tranzakciónalízisbe Oldal Krisztinához, tanultam autogén tréninget Bagdy Emőkétől, szimbólumterápiát Szőnyi Magdától – a szimbólumterápia a Coué féle autoszuggesztív módszer, a Schultz-féle autogén tréning és a Leuner-féle katatim imagináció kombinációja –, Rorschach tesztet Kapusi Gyulától és így tovább), vagy a mentálhigiénés mozgalom elindításában való részvételemről, a nyolcvanas évek első modellkísérleteiről írjak inkább: a Robert Weiss féle válási szeminárium meghonosításában való részvételemről, vagy a szervezetfejlesztés, szervezetépítés korai éveiről, a Pszichológiai Kultúra Hete című országos rendezvénysorozat hőskoráról, vagy a 2003 tavaszán elindított, s ma is működő Születés Hetéről. Ez utóbbi különösen fontos, hiszen a szülés, születés körül – dúlaként, dúlák kiképző trénereként, bábatanoncként, kurátorként, szóvivőként – végzett munkámból tanultam meg a vezetést megkülönböztetni a kíséréstől, ami végül ahhoz vezetett, hogy ötödik éve a város utcáin, parkjain és hídain át nagyvárosi serpaként kísérem a hozzám fordulókat, miközben körüljárjuk azt a témát, ami hozzám hozta őket.

Haas György

Rita

Coach, életvezetési tanácsadó, Szomatodráma játékvezető. Az egyik legpontosabb jelzőt egy tanítványomtól kaptam ajándékba, aki azt írta: „Rita az a tanító, aki bort prédikál és bort iszik.”
A hitelesség és az önazonosság, mint örök törekvés és egyben önmagában gyógyító és felszabadító lét, életem és szakmai mivoltom egyik kulcsmotívuma.

Hiszek az együttműködésben, hiszek az őszinteségben és hiszek a kreativitás adta lendületben. Hiszem, hogy nincs lehetetlen.

Amit kapnak az emberek tőlem – az a szabadság. Azt a belső felfedezést, megismerést és tudást, hogy képesek, hogy lehet, hogy megtehetnek , hogy a lehetőségeik szinte végtelenek. Keresés helyett inkább a teremtést helyezem a fókuszba, legyen szó ügyfél kíséréséről vagy a saját életemről. Hisz megálmodni messze nem elég. Gyakorlati világban élünk, ahol nem árt, ha bátran, felelősségteljesen és önazonosan meg is tudjuk valósítani az álmainkat. Ehhez eszközökre és biztonságos gyakorlópályára, visszajelzésekre és támogatásra van szükségünk.

Lettországban, lett-grúz vegyes családban születtem. A generációkon át megszokott népvándorlási hagyományainknak megfelelően 20 éve Magyarországon kötöttem ki. Mélyebben belegondolva a bennem élő két szélsőségesen eltérő mentalitás találkozópontján. És valóban, bennem belső küzdelem helyett együttműködésre, egymás kiegészítésére találtak látszólag összeegyezhetetlen minőségek. Hosszú évek, sőt, talán évtizedek teltek el saját létem megértésével, elfogadásával. Számos módszert – többek közt Transzgenerációs Epigenetikus Kineziológiát, életvezetési és üzleti coachingot, Gestalt alapokat, Szomatodrámát tanultam. Az évtizedek során végzett belső és terepmunka elég tapasztalatot adott ahhoz, hogy valódi segítséget nyújtsak a hozzám fordulóknak. Abban támogatom őket, hogy látni kezdjék a múltból hozott, csomagjaikat, tudatosítsák, micsoda súlyt cipeltek eddig, mi nyomta a vállukat mi kötözte össze kezüket-lábukat. A cél, hogy a gyógyító valóság erőterében képessé váljanak felhasználni az energiáikat arra, hogy a kövekből utat építsenek, a kötelekből létrát csomózzanak. Meglátni a lehetőségeket, megismerni és megszeretni önmagukat és felvállalni mindenestül.
Az eddigi pályafutásom során szerzett tapasztalatnak, önismeretnek és emberismeretnek köszönhetően a bonyolult összefüggéseket mindennapi nyelvre lefordítva és rendszerré foglalva addig kísérem az ügyfeleimet, amíg rátalálnak a saját belső erejükre és magabiztosan, könnyedén és lelkesen elindulnak a maguk útján. Szeretettel és akcentussal.

Bakradze Rita